Wiedzieliście, że podjadanie owoców też może zaszkodzić? Paweł Surmański przygotował warzywa i owoce, które często wykorzystuje w swojej diecie, a które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Wiele osób, które przechodzą na dietę popełnia błąd, „zajadając” głód owocami.
– Trzeba wybierać te owoce, które mają niski indeks glikemiczny – tłumaczył Paweł Surmański. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. To ważne, bo węglowodany o takiej samej zawartości cukru mogą mieć różny wpływ na glikemię (poziom cukru we krwi). To właśnie produkty o wysokim indeksie glikemicznym są odpowiedzialne za „oponkę na brzuchu” i ochotę na słodycze. Wartość indeksu glikemicznego jest zależna od wielu różnych czynników. W przypadku produktów z nasion, IG zależy do gatunku rośliny, z której je pozyskano oraz postaci, w jakiej są spożywane. Indeks glikemiczny owoców zależy od ich stopnia dojrzałości, formy obróbki i ilości zawartej wody. Niski indeks glikemiczny wynosi poniżej 40. Ponizsze produkty mają następujący indeks glikemiczny: 5: przyprawy suszone, 15: cebula, cukinia, cykoria, czarna porzeczka, fasolka szparagowa, grzyby, kiełki, kiszona kapusta, oliwki, orzechy i migdały, papryka, por, seler naciowy, soja, tofu, większość warzyw zielonych, 20: czereśnie, sok z cytryny, 25: czekolada gorzka z zawartością kakao 70 proc., czerwona porzeczka, owoce jagodowe, wiśnie, zielona soczewica, 30: ugotowana ciecierzyca, czosnek, dżem niskosłodzony, gruszka, mleko sojowe, morele świeże, owoce cytrusowe, pomidory, 35: fasola, brzoskwinie, nektarynki, dziki ryż, groszek zielony, jabłka świeże, duszone, suszone, jogurt odtłuszczony , musztarda, nasiona (siemie lniane, słoneczniki), pomidory suszone , seler surowy (korzeń), pieczywo chrupkie.

